10/2/2024

Συνάντηση ΠΑΣΥΔΥ με ΟΣΑΚ για κατάργηση συμπληρωματικής ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης

Σε πρόσφατη συνάντηση αντιπροσωπειών της ΠΑΣΥΔΥ και της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ) επικεφαλής των οποίων ήταν οι Γενικός Γραμματέας Στράτης Ματθαίου και Πρόεδρος Χαράλαμπος Παπαδόπουλος, αντίστοιχα, εξετάστηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος. Κύριο θέμα ήταν η τροποποίηση της νομοθεσίας που καταργεί το δικαίωμα της δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας, αυτών που δεν καλύπτονται από το ΓεΣΥ,  για τους εν ενεργεία δημοσίους υπαλλήλους, τους συνταξιούχους και τα μέλη των οικογενειών τους.

 

Τόσο ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ, όσο και ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ, ανέφεραν ότι, καθημερινά γίνονται δέκτες παραπόνων από ασθενείς, οι οποίοι, συνεπεία του τερματισμού αυτού του δικαιώματος, δεν λαμβάνουν την απαραίτητη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η ζωή τους. Τονίστηκε ιδιαίτερα η αδικία σε βάρος, κυρίως των χρόνιων ασθενών και των χαμηλομεσαίων υπαλλήλων, οι οποίοι ουσιαστικά τιμωρούνται, γιατί τυγχάνει να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, αφού, υπό άλλες συνθήκες θα ήταν δικαιούχοι δωρεάν αυτών των υπηρεσιών υγείας.

 

ΠΑΣΥΔΥ και ΟΣΑΚ απαιτούν την επαναφορά του δικαιώματος της δωρεάν παροχής υπηρεσιών υγείας, ώστε να καλύπτει τους συνταξιούχους και το σύνολο των δημοσίων υπαλλήλων, οι οποίοι είναι χρόνιοι ασθενείς και οι παθήσεις τους περιλαμβάνονται στις κατηγορίες δικαιούχων δωρεάν υπηρεσιών από το κράτος. Προς ενίσχυση του επιχειρήματός του, ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ υπέδειξε ότι αυτό το δικαίωμα το απολαμβάνουν οι εκπαιδευτικοί και οι εργαζόμενοι στα σώματα ασφαλείας και οι αξιωματούχοι του κράτους. Η κατάργησή του, ανέφερε ο κ. Ματθαίου, αποτελεί δυσμενή διάκριση σε βάρος των υπαλλήλων της κεντρικής Κυβέρνησης.

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης, ο κ. Παπαδόπουλος, τόνισε ότι η Ομοσπονδία Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου, επικεντρώνεται στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί για τους χρόνιους ασθενείς, νυν και πρώην δημόσιους υπαλλήλους, οι οποίοι βρίσκονται σε καθημερινό κίνδυνο, καθώς αδυνατούν να προμηθευτούν τα φάρμακα και τα σκευάσματα που χρειάζονται, ορισμένοι από αυτούς μάλιστα για να μπορέσουν να επιβιώσουν. Αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη απορία, όπως σημείωσε, είναι ότι το υπουργείο Υγείας αξιολογεί αυτούς τους ασθενείς (και τις οικογένειές τους) όχι βάσει της πάθησης και της σοβαρότητάς της, αλλά ανάλογα με το αν είναι ή υπήρξαν δημόσιοι υπάλληλοι.

 

 

Επίσης, κοινή είναι η θέση των δύο Οργανώσεων ότι, θα πρέπει να εξεταστεί όπως οι εν λόγω υπηρεσίες, φάρμακα και άλλα σκευάσματα, εισαχθούν σταδιακά από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας στο ΓεΣΥ, στη βάση ιατρικών - θεραπευτικών πρωτοκόλλων.

 

 

 

Λευκωσία

 

02 Οκτωβρίου 2024

Τελευταία Νέα