11/21/2019

Βραδιές Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου των ταινιών του Βραβείου LUX που απονέμει το Ευρ. Κοινοβούλιο

Το μαγευτικό κόσμο του Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και πιο συγκεκριμένα τις προβολές των ταινιών του Βραβείου LUX που απονέμει κάθε χρονιά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει το κινηματογραφόφιλο κοινό της Κύπρου σε τρεις βραδιές στις 19, 20 και 21 Νοεμβρίου στον κινηματογράφο ΠΑΝΘΕΟΝ στη Λευκωσία. Οι προβολές των ταινιών του διαγωνισμού διοργανώνονται από το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Κύπρο σε συνεργασία με τον Όμιλο Φίλων Κινηματογράφου. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μέσω της θεσμοθέτησης του κινηματογραφικού βραβείου LUX στοχεύει στην προώθηση και ανάδειξη του ευρωπαϊκού κινηματογράφου και της πολυπολιτισμικότητας της Ευρώπης.

 

Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν.

 

Πρόγραμμα προβολών:

  • Κλειστός φάκελος Χάμαρσκελντ - Τρίτη 19 Νοεμβρίου, ώρα 21:30
  • Ο Έκπτωτος - Τετάρτη 20 Νοεμβρίου, ώρα 21:30
  • Υπάρχει θεός, το όνομά της είναι Petrunya - Πέμπτη 21 Νοεμβρίου, ώρα 21:30

 

Λίγα λόγια για τις ταινίες:

Κλειστός φάκελος Χάμαρσκελντ (Cold Case Hammarskjöld): Σκηνοθεσία Μαντς Μπρούγκερ (συμπαραγωγή Δανία/Νορβηγία/Σουηδία/Βέλγιο).

To 1961, ταξιδεύοντας προς το Κονγκό για να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες, ο Σουηδός Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Νταγκ Χάμαρσκελντ βρίσκει τραγικό θάνατο σε αεροπορικό δυστύχημα, κάτω από ανεξιχνίαστες συνθήκες. Ο Χάμαρσκελντ, ήταν ένας προοδευτικός πολιτικός που θέλησε να αποτρέψει τις δυτικές χώρες όπως η Βρετανία και η Γαλλία, να αποκαταστήσουν την επιρροή τους στις πρώην αποικίες τους στην Αφρική. Το ντοκιμαντέρ του Μπρίγκερ φωτίζει το μυστήριο. Αυτή είναι η τρίτη φορά στην ιστορία του βραβείου LUX που ένα ντοκιμαντέρ είναι μεταξύ των τριών φιναλίστ.

 

Υπάρχει θεός, το όνομά της είναι Petrunya (God Exists, Her Name Is Petrunya): Σκηνοθεσία Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέβσκα (Βόρεια Μακεδονία / Βέλγιο / Σλοβενία / Κροατία / Γαλλία).

Τι γίνεται όταν μια γυναίκα καταφέρνει να κερδίσει μια μάχη η οποία παραδοσιακά ανήκει στους άντρες; Η Petrunya, καταφέρνει να πιάσει το χρυσό σταυρό που ρίχνει σε ένα ποτάμι ο ορθόδοξος ιερέας και έτσι καταφέρνει να εξοργίσει τόσο τον ιερέα και τους υπόλοιπους άντρες όσο και την αστυνομία. Παρόλο που δεν είναι φεμινίστρια, τουλάχιστον όχι μέχρι εκείνη τη στιγμή, αρνείται να επιτρέψει το σταυρό και παλεύει για την ισότητα.

 

Ο Έκπτωτος - (The Realm) - Σκηνοθεσία Ροντρίγκο Σορογκόγιεν (συμπαραγωγή Ισπανία / Γαλλία).

Πόσα μπορεί να κάνει κανείς για να παραμείνει στην εξουσία; Αυτή η ταινία πραγματεύεται τη διαφθορά στη πολιτική. Μας διηγείται την ιστορία ενός επιτυχημένου πολιτικού και της επιρροής που είχε μέχρι να ξεκινήσει η κατάρρευσή του. Ετοιμαστείτε για σκληρά επιχειρήματα, συγκρούσεις και ίντριγκες.

 

Οι ταινίες θα προβληθούν υποτιτλισμένες σε όλα τα κράτη μέλη και η νικήτρια θα επιλεγεί από τους Ευρωβουλευτές και θα ανακοινωθεί στις 27 Νοεμβρίου 2019 στο Στρασβούργο.

 

Η επίσημη σελίδα του Κινηματογραφικού Βραβείου LUX

Τελευταία Νέα