12/5/2012

Κοινή συνεδρία EPSU - ΠΑΣΥΔΥ

Η πολιτική των περικοπών στην απασχόληση στο δημόσιο που επιβάλλει η Τρόικα στα πλαίσια των μέτρων λιτότητας για έξοδο από την οικονομική κρίση όχι μόνο δεν προωθεί το στόχο της ΕΕ αλλά οδηγεί σε μείωση των δημόσιων εσόδων και ιδιαίτερα σε έξαρση αντί σε πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής. . 

 

Τονίστηκαν τα πιο πάνω στην κοινή συνεδρία EPSU-ΠΑΣΥΔΥ που πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λευκωσία. Στη συνεδρία συζητήθηκε η έρευνα που διενεργήθηκε από το Τμήμα Εργασιακών Ερευνών της EPSU σε ολόκληρη την Ευρώπη και η οποία κατέγραψε τις αρνητικές συνέπειες στα κρατικά έσοδα από τη συρρίκνωση των δημόσιων υπηρεσιών και ειδικότερα των φόρο-εισπρακτικών.

 

Η έρευνα κατέδειξε ότι η ενίσχυση των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών θα οδηγήσει σε πάταξη της φοροδιαφυγής η οποία εκτιμάται ότι στερεί τα Ευρωπαϊκά κράτη συνολικά από έσοδα ενός τρισεκατομμυρίου ευρώ το χρόνο. Οι ενισχυμένες δημόσιες υπηρεσίες θα καλύψουν κενά που επιτρέπουν τη φοροαποφυγή και θα οδηγήσουν σε αύξηση των κρατικών εσόδων με τη φορολόγηση της παραοικονομίας και την πάταξη της φοροδιαφυγής και φοροαποφυγής.

 

Οι Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις με τις οδηγίες της τρόικας αντί να ενισχύουν τις αρμόδιες δημόσιες υπηρεσίες τις συρρικνώνουν και περιορίζουν την αποτελεσματικότητα τους.

 

Η έρευνα της EPSU απέδειξε ότι στις περισσότερες Ευρωπαϊκές χώρες η φοροαποφυγή καταγράφει ανοδική πορεία μεταξύ των αυτο-εργοδοτουμένων. Είναι χαρακτηριστική η περίπτωση της Ιταλίας – η οποία αντιμετωπίζει τεράστιο οικονομικό πρόβλημα και για την οποία η έρευνα της EPSU καταγράφει ποσοστά φοροαποφυγής 38.5% από τους δικηγόρους, 34.6% από τους αρχιτέκτονες, 32.4% από τους διαιτολόγους, 31.4% από τους οδοντιάτρους και 31.2% από τους ψυχολόγους.

 

Τεράστια είναι η φοροαποφυγή από διεθνείς εταιρείες οι οποίες μεταβιβάζουν κέρδη από δραστηριότητες τους σε άλλα κράτη μέλη και φοροαποφεύγουν στις χώρες της κύριας δραστηριότητας τους. Αναφέρεται το παράδειγμα της Face book, της και Starbucks και της Google για τις οποίες κινητοποιήθηκαν ήδη οι Βρετανικές αρχές. Η Κύπρος δεν αποτελεί εξαίρεση στα καταγραφόμενα για τις Ευρωπαϊκές χώρες. Όπως έχει επανειλημμένα αναφερθεί η φοροδιαφυγή την κατατάσσει μεταξύ των πρωτοπόρων στην Ευρώπη.

 

Όπως έδειξε η έρευνα της EPSU εκεί όπου ενισχύθηκαν οι αρμόδιες υπηρεσίες σημειώθηκε αύξηση των κρατικών εσόδων. Στην Ιταλία για κάθε ευρώ που διατέθηκε στις υπηρεσίες εισπράχθηκαν 3.6 ευρώ. Στην Ισπανία αυξήθηκαν οι κατ’ άτομο εισπράξεις οφειλών από 116.712 ευρώ το 2005 σε 250.888 το 2010. Στη Νορβηγία κάθε νέος φοροθέτης φέρει στο κράτος έσοδα ενός εκατομμυρίου, στη Βρετανία κάθε φοροθέτης εισπράττει 650 000 το χρόνο και στη Φιλανδία 627 000.

 

Η εκστρατεία των Ευρωπαϊκών Δημοσιοϋπαλληλικών Ενώσεων στοχεύει στην πάταξη της φορολογικής απάτης και της φοροαποφυγής ώστε να εισπράττει το κράτος τους οφειλόμενους φόρους και να μην αναγκάζεται να καταφεύγει σε άδικες αλλά και παράνομες διαδικασίες αμνηστίας για να εισπράττει από φοροφυγάδες μικρό μόνο μέρος των οφειλόμενων φόρων.

 

Για να εξέλθει η Ευρώπη από τη σημερινή κρίση και να εδραιωθεί κοινωνικό μοντέλο θα πρέπει οι κυβερνήσεις να εφαρμόσουν δίκαιη φορολογία και το βάρος της κρίσης να μην επιφορτίζεται μόνο στους ώμους των εργαζομένων, των φοιτητών και των συνταξιούχων και όχι εκείνων που έχουν προκαλέσει την κρίση.

 

Η EPSU με την εκστρατεία για δίκαιη φορολογία και πάταξη της φορολογικής απάτης οδηγεί τις Ευρωπαϊκές κυβερνήσεις σε επίγνωση του γεγονότος ότι με τα μέτρα που επιβάλλουν αυξάνουν τα βάρη για τους εργαζόμενους ενώ απαλλάσσουν τους φοροαποφεύγοντες και τις κερδοφόρες διεθνείς εταιρείες. .

 

Εκστρατεία EPSU www.notaxfraud.eu
 

Τελευταία Νέα