Συναντίληψη ΠΑΣΥΔΥ και Υπ. Οικονομικών κατά τη χθεσινή Συνεδρία της ΜΕΠ
Δεν προωθείται ο καθορισμός ηλικιακού ορίου για προαγωγή πριν την αφυπηρέτηση
Στον πάγο μπαίνει, τουλάχιστο προς το παρόν, η πρόταση
της Κυβέρνησης να απαγορευτούν οι προαγωγές των δημοσίων υπαλλήλων 18 μήνες
πριν από την αφυπηρέτηση τους.
Οι σχετικοί σχεδιασμοί του Υπουργείου Οικονομικών, τους
οποίους αποκάλυψε προ ημερών ο «Φ», είχαν προκαλέσει την έντονη
αντίδραση των εργαζομένων του Δημόσιου. Χθες, το θέμα συζητήθηκε εκτενώς
στη Μικτή Επιτροπή Προσωπικού (ΜΕΠ), κατά την οποία ο Γενικός Διευθυντής του
υπουργείου Οικονομικών Γιώργος
Παντελή, ο οποίος προεδρεύει της Επιτροπής, διαβεβαίωσε τη
ΠΑΣΥΔΥ πως στο παρόν στάδιο η κυβερνητική πρόταση δεν θα προωθηθεί.
Σε δηλώσεις του στον «Φ», ο Γενικός Διευθυντής του υπουργείου δήλωσε πως δεν θα υπάρξει περαιτέρω συζήτηση ούτε και προώθηση της κυβερνητικής πρότασης για τις προαγωγές δημοσίων υπαλλήλων που βρίσκονται στο παρά πέντε της αφυπηρέτησης. Ωστόσο, είπε πως αυτή παραμένει στο τραπέζι και θα τύχει επανεξέτασης.
Ερωτηθείς κατά πόσο το υπουργείο μελετά το ενδεχόμενο να μειωθεί ο χρόνος των 18 μηνών απαγόρευσης για προαγωγές, απέφυγε να τοποθετηθεί.
Πάντως, η εντύπωση που αποκόμισαν χθες οι παρευρισκόμενοι στη ΜΕΠ ήταν πως το αρμόδιο υπουργείο κάνει δεύτερες σκέψεις για το θέμα. Ενδεικτικό του αποτελέσματος που υπήρξε είναι και το γεγονός ότι αποφασίστηκε το θέμα να μην επανέλθει σύντομα στη ΜΕΠ.
Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΑΣΥΔΥ Στράτης Ματθαίου, δήλωσε πως υπήρξε συναντίληψη στη ΜΕΠ, με το Υπουργείο Οικονομικών να δείχνει πως κατανοεί τις ανησυχίες της ΠΑΣΥΔΥ. Εξέφρασε και την ικανοποίηση του για το αποτέλεσμα της συνεδρίας της ΜΕΠ. Υπενθυμίζεται ότι οι δημόσιοι υπάλληλοι είχαν προειδοποιήσει πως εάν η Κυβέρνηση επέμενε στη θέση της θα προχωρούσαν στη λήψη δυναμικών μέτρων. Μάλιστα, υποστήριξαν πως η κυβερνητική πρόταση αντιμετώπιζε συνταγματικά και νομικά ζητήματα.
Πολιτικού χειρισμού θα τύχει η κατάργηση της ιατροφαρμακευτικής
Σε σχέση με την κατάργηση από τη Βουλή της ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης που λάμβαναν μέχρι πρόσφατα οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, πέραν των υπηρεσιών που προσφέρει το ΓΕΣΥ, το αρμόδιο υπουργείο μετέφερε στους επηρεαζόμενους πως το θέμα θα τύχει πολιτικού χειρισμού.
Συγκεκριμένα, θα εξεταστεί στο Υπουργικό Συμβούλιο κατά πόσο μπορούν να κατατεθούν στη Βουλή νέοι κανονισμοί, με τους οποίους θα επαναφέρεται το συγκεκριμένο ωφέλημα.
Ο ΓΓ της ΠΑΣΥΔΥ σημείωσε πως το υπουργείο φαίνεται να δείχνει κατανόηση για το συγκεκριμένο θέμα. Όπως είπε, υπήρξε συναντίληψη και από τις δύο πλευρές. Αξίζει να σημειωθεί πως από την απόφαση της Βουλής, η οποία λήφθηκε μέσω τροπολογίας του ΔΗΣΥ, πέραν των δημοσίων υπαλλήλων επηρεάστηκαν και συνταξιούχοι πρώην κυβερνητικοί αλλάκαι τα μέλη των οικογενειών τους.
Εκείνο που προκαλεί ανησυχία στους επηρεαζόμενους είναι ότι οι κυβερνητικοί κανονισμοί για επαναφορά της πρόσθετης περίθαλψης πιθανό να προσκρούσουν πάλι στα κόμματα και να απορριφθούν.
Συνάντηση για τα ζητήματα που εκκρεμούν για τους χαμηλόμισθους
Στη χθεσινή συνεδρία της ΜΕΠ έγινε επίσης μια πρώτη συζήτηση για τους χαμηλόμισθους του δημοσίου και τις επόμενες ημέρες αναμένεται να καθοριστεί συνάντηση της ΠΑΣΥΔΥ, της ΣΕΚ και της ΠΕΟ με τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Οικονομικών, για να συζητήσουν εκτενώς το θέμα.
Την περασμένη Δευτέρα, ο υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός στη συνάντηση με την ΠΑΣΥΔΥ είχε πει πως θα το υπουργείο θα τιμήσει τη συμφωνία.
Αίτημα για μεταφορά δημοσίων αργιών
Χθες, η ΠΑΣΥΔΥ έθεσε στη ΜΕΠ και θέμα
μεταφοράς των δημόσιων αργιών, έτσι ώστε οι εργαζόμενοι να λαμβάνουν τριήμερα.
Το Υπουργείο Οικονομικών ανέφερε πως θα μελετήσει το θέμα.