6/4/2024

Ανακοίνωση ΣΥΠΥΚ: Ουδεμία κωλυσιεργία ή ασυνέπεια από πλευράς πυροσβεστών στην πυρκαγιά του Αγίου Συλά

Ο Σύνδεσμος Πυροσβεστών Κύπρου (ΣΥΠΥΚ) με αφορμή με τους ισχυρισμούς πολιτών για κωλυσιεργία και ασυνέπεια από πλευράς Πυροσβεστικής Υπηρεσίας κατά τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Επαρχία Λεμεσού και συγκεκριμένα στον Άγιο Συλά, θα ήθελε κατ’ αρχάς να εκφράσει τη συμπάθεια και συμπαράστασή του προς τους πληγέντες και να υπογραμμίσει ότι πρωταρχικός στόχος και καθήκον κάθε πυροσβέστη σε κάθε επιχείρηση είναι η διάσωση ζωής και η προστασία της περιουσίας των πολιτών.


Στην εν λόγω πυρκαγιά οι αντίξοες συνθήκες που επικρατούσαν, με δυνατούς ανέμους, δυσκολία στην πρόσβαση, διάσπαρτα σκουπίδια κ.ά., κατέστησαν ανθρωπίνως αδύνατο για τους πυροσβέστες να επιχειρούν συγχρόνως σε ολόκληρη την έκταση, όπου μαινόταν η πυρκαγιά, για κατάσβεσή της.


Κατά τη διάρκεια κάθε επεισοδίου γίνεται αξιολόγηση της επικινδυνότητας, ώστε να μπορεί να καταρτιστεί επιχειρησιακό πλάνο και να τεθούν προτεραιότητες. Σε ένα τεράστιο μέτωπο, όπως ήταν αυτό στην πυρκαγιά στον Άγιο Συλά την περασμένη βδομάδα, οι πυροσβέστες δεν ήταν δυνατό να  γνωρίζουν την ακριβή τοποθεσία των υποστατικών και των επιχειρήσεων που εμπλέκονταν. Και αυτό δεν μπορεί να εκλαμβάνεται ως κωλυσιεργία ή ασυνέπεια από πλευράς των πυροσβεστών. 


Καταληκτικά, επισημαίνεται ότι η αναφορά του Αρχιπύραρχου της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στο κρατικό κανάλι κατά τη χθεσινή μεσημβρινή εκπομπή μας βρίσκει απολύτως σύμφωνους και διαβεβαιώνουμε τους πολίτες ότι θα είμαστε πάντα δίπλα τους, στις δύσκολες περιπτώσεις, με αυτοθυσία για διαφύλαξη των περιουσιών τους και ιδιαίτερα της ζωής τους.

 


Λευκωσία,
4/6/2024

Τελευταία Νέα