5/12/2024

Μήνυμα από τους Κλάδους Νοσηλευτών ΠΑΣΥΔΥ για τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών

Στις 12 Μαΐου γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών, μια μέρα αφιερωμένη στην αναγνώριση και την εκτίμηση της σημαντικής συμβολής των νοσηλευτών/τριών στον τομέα της υγείας. Είναι μια μέρα που τιμά τη μνήμη της Florence Nightingale, μιας μεγάλης προσωπικότητας που επηρέασε καθοριστικά την ανάπτυξη της νοσηλευτικής.

 

Το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών (ICN) κάθε χρόνο επιλέγει ένα θέμα, για να τιμήσει τη Διεθνή Ημέρα Νοσηλευτών. Για φέτος το θέμα είναι: "Οι Νοσηλευτές μας. Το μέλλον μας. Η οικονομική δύναμη της φροντίδας", εστιάζοντας στη σημασία της νοσηλευτικής στην ανάπτυξη της οικονομίας και στην ανάγκη για αναδιαμόρφωση των υφιστάμενων αντιλήψεων περί της νοσηλευτικής πρακτικής.

 

Αν και η νοσηλευτική αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο του συστήματος υγείας, δυστυχώς, συχνά αντιμετωπίζεται με κοινωνική υποτίμηση. Παράλληλα, οικονομικοί περιορισμοί παρεμποδίζουν την επένδυση στην ενίσχυση και ανάπτυξη της νοσηλευτικής επιστήμης.

 

Μέσω του φετινού θέματος: "Οι Νοσηλευτές μας. Το μέλλον μας. Η οικονομική δύναμη της φροντίδας", το Διεθνές Συμβούλιο Νοσηλευτών προσπαθεί να μεταβάλει τις επικρατούσες απόψεις, υπογραμμίζοντας στο πώς η επένδυση στη νοσηλευτική μπορεί να συμβάλει θετικά στην οικονομία, αλλά και στην κοινωνία γενικότερα. Ταυτόχρονα επιδιώκεται να αποδοθεί στη νοσηλευτική η αναγνώριση που της αρμόζει, ως ένας ουσιαστικός παράγοντας στον τομέα της υγείας.

 

Ως συνδικαλιστικοί φορείς των Νοσηλευτών/τριών θεωρούμε ότι είναι πλέον καιρός να αναγνωριστεί η σπουδαιότητα του νοσηλευτικού επαγγέλματος και να ενισχυθεί η θέση μας στην κοινωνία και παράλληλα να μας παρασχεθεί η αναγκαία υποστήριξη και ευκαιρία για να αναπτύξουμε πλήρως το δυναμικό μας και τις δυνατότητές μας. Το φετινό θέμα καθιστά σαφές ότι υπάρχει ανάγκη επένδυσης στη νοσηλευτική. Ας συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία, την καινοτομία, τη συνεχή εκπαίδευση και την ανταλλαγή γνώσεων μεταξύ όλων των επαγγελματιών υγείας, προκειμένου να εξασφαλίσουμε την υγεία και την ευημερία του κοινωνικού συνόλου.

 

Τέλος, οι Κλάδοι Νοσηλευτών ΠΑΣΥΔΥ εκφράζουμε τις θερμές ευχές μας προς τους νοσηλευτές/τριες και τις ευχαριστίες μας για τον καθημερινό αγώνα που δίνουν με γνώμονα την παροχή υψηλής ποιότητας φροντίδας υγείας.

 

Χρόνια πολλά!

                                                                  

Εκ των Δ.Σ.

Κλάδων Νοσηλευτών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.         

Τελευταία Νέα