4/29/2024

«Προσφυγιάς μαρτυρίες…» - Χορευτικός Όμιλος ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. Λεμεσού

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ  29.4.2024

Ο Χορευτικός Όμιλος ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ. Λεμεσού παρουσίασε την Κυριακή 21 Απριλίου 2024, στο Θέατρο του Λανιτείου, στη Λεμεσό, ένα μουσικοχορευτικό αφιέρωμα με αφορμή τα 50 Χρόνια Κυπριακής Προσφυγιάς, με τίτλο: «Προσφυγιάς Μαρτυρίες..».


Την εκδήλωση, η οποία τέθηκε υπό την αιγίδα του Γ.Γ ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ., κ. Στράτη Ματθαίου και του Προέδρου της Σχολικής Εφορείας Λεμεσού, κ. Ντίνου Έλληνα, τίμησε με την παρουσία του ο Αντιδήμαρχος Λεμεσού κος Νεόφυτος Χαραλαμπίδης.


Παρών από την Κεντρική Γραμματεία ήταν ο Γ.Γ., κ.Στράτης Ματθαίου και ο Ταμίας, κος Τάκης Καρολίδης, καθώς και ο συνάδελφος Ακρίτας Ασπρής . Επίτιμος προσκεκλημένος στην εκδήλωση ο  κος Στέλιος Αχνιώτης, πρόσφυγας από το Καλό Χωριό Λεύκας (Σολέας), καταθέτοντας τη δική του προσωπική μαρτυρία.


Οι αφηγηματικές αληθινές ιστορίες συνομιλούν και παρηγορούν με λόγο, ρυθμό και εικόνα. Η αναφορά, άλλοτε προσωπική και ενίοτε σε τρίτο πρόσωπο, αποσκοπεί στην αυτούσια απόδοση των γεγονότων της ιστορίας, σαν μία συνύπαρξη συμβάντων προσφυγιάς, στα ακριτικά σημεία του Ελληνισμού ΚΥΠΡΟ-ΑΙΓΑΙΟ-ΠΟΝΤΟ-ΗΠΕΙΡΟ.


Ως αποτέλεσμα διαπιστώνεται η γεωγραφική συρρίκνωση του Ελληνισμού και καταδεικνύεται η αναγκαιότητα διαφύλαξης της ΜΝΗΜΗΣ!


Όταν η μνήμη ξεθωριάζει γίνεται επιτακτικότερη η διατήρησή της, γεγονός που επιτυγχάνεται με την κουλτούρα, τα ήθη, τα έθιμα, τις φορεσιές, τους χορούς, τα τραγούδια και τα ποιήματα, που μας ταυτολογούν με τα αληθινά μας στολίδια και μετουσιώνουν τη λύπη σε ελπίδα και προσμονή για τη μέρα της επιστροφής!


Ευχαριστίες σε όλους τους συντελεστές μα πιο πολύ στους παρευρισκόμενους που μνημόνευσαν την προσφυγιά και μετουσίωσαν τη μνήμη σε συναίσθημα!

● Έρευνα, ετοιμασία/επιμέλεια κειμένων/προβολών: Αίγλη Κοκκινόφτα -Χρίστου.

● Χορευτική και Μουσική επιμέλεια: Κούλλης Βασιλείου

● Παρουσίαση εκδήλωσης: Μαρίνα Δημητρίου.

● Ροή προβολών και αφήγηση: Έλενα Χρίστου

● Γενική επιμέλεια εκδήλωσης: Κούλλης Βασιλείου

Διοργάνωση: Χορευτικός Όμιλος ΠΑΣΥΔΥ ΛΕΜΕΣΟΥ


Κάντε LIKE στη σελίδα του ομίλου μας στο FACEBOOK και δείτε περισσότερο υλικό της εκδήλωσης:   «Χορευτικός Όμιλος ΠΑΣΥΔΥ ΛΕΜΕΣΟΥ»

Τελευταία Νέα