3/31/2016

Εκδήλωση για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας με θέμα «Ισορροπία Προσωπικής Ζωής και Εργασίας – Διατροφή – Άσκηση – Εμφάνιση»

Με εξαιρετική συμμετοχή συναδέλφων πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2016, η εκδήλωση της Επιτροπής Γυναικών ΠΑΣΥΔΥ για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας με θέμα «Ισορροπία Προσωπικής Ζωής και Εργασίας – Διατροφή – Άσκηση – Εμφάνιση» στην Αίθουσα Συνεδρίων ΠΑΣΥΔΥ «Μιχαλάκης Καραολής».


Στην εκδήλωση παρέστησαν η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ζέτα Αιμιλιανίδου, οι βουλευτές Μαρία Κυριακού, Στέλλα Κυριακίδου και Ρούλα Μαυρονικόλα, η Επίτροπος Ισότητας Ιωσηφίνα Αντωνίου, ανώτεροι κρατικοί λειτουργοί, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών και γυναικείων οργανώσεων και πολύ μεγάλος αριθμός μελών της Οργάνωσης.


Η έναρξη της εκδήλωσης έγινε από την Πρόεδρο της Επιτροπής Γυναικών συνάδελφο Νάνα Αχιλλέως και ακολούθησε χαιρετισμός από το Γ.Γ. Γλαύκο Χατζηπέτρου. 

Η συνάδελφος αναφέρθηκε στα όσα έχουν επιτύχει οι γυναίκες μέσα από τους αγώνες τους τόσο σε επίπεδο κοινωνικό όσο και σε προσωπικό επίπεδο. Επίσης, έκανε λόγο και για το Σχέδιο Δράσης του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας σύμφωνα με το οποίο ένας από τους 6 στόχους του είναι η Οικονοµική Ενδυνάμωση των Γυναικών, ενώ ο ενδιάμεσος στόχος είναι η Συμφιλίωση εργασίας και οικογένειας. Η Συντεχνία μας στηρίζοντας τους στόχους αυτούς φρόντισε να λειτουργήσει παιδοκομικούς και βρεφοκομικούς σταθμούς σε όλες τις πόλεις και Μελετητήριο στην Πάφο για διευκόλυνση των εργαζομένων μητέρων, όπως επίσης και τη Στέγη Συνταξιούχων ΠΑΣΥΔΥ.


Στο χαιρετισμό του ο Γ.Γ. Γλαύκος Χατζηπέτρου συγχάρηκε την Επιτροπή Γυναικών για τη διοργάνωση της εκδήλωσης και τόνισε το καθήκον όλων μας να συμβάλουμε για την απόδοση στη γυναίκα των δικαιωμάτων που στερείται.


Επεσήμανε ο Γ.Γ. ότι η Κύπρος συγκαταλέγεται μεταξύ των χωρών που έχουν αναγνωρίσει σε μεγάλο βαθμό τα δικαιώματα της γυναίκας παρόλο που υπάρχουν ακόμη τομείς στους οποίους δεν ισχύουν τα επιθυμητά επίπεδα. Είπε ακόμη ότι στο δημόσιο τομέα δεν ισχύουν διακρίσεις σε βάρος των γυναικών δημοσίων υπαλλήλων, όμως είναι εμφανής η άνιση συμμετοχή τους στα ανώτερα επίπεδα της ιεραρχίας.
Γι’ αυτό το λόγο η Οργάνωσή μας στα πλαίσια και των αποφάσεων των Ευρωπαϊκών Δημοσιοϋπαλληλικών Συνδικάτων περιλαμβάνει στις προτεραιότητές της το στόχο της εξάλειψης ανισοτήτων σε βάρος των γυναικών μελών της και χαιρέτισε ιδιαίτερα την παρουσία γυναικών σε κλαδικά συμβούλια και στα σώματα της Οργάνωσής μας με πολύτιμη συμβολή στη δράση της Συντεχνίας.


Πρώτη εισηγήτρια στο κύριο μέρος της εκδήλωσης ήταν η Στέφανη Δικαίου Φεσσά, Σύμβουλος Επιχειρήσεων και Διεύθυνσης Ανθρώπινου Δυναμικού (HR) η οποία παρουσίασε το θέμα «Εργασία και Προσωπική Ζωή – Βρίσκοντας την Ισορροπία». Όπως επεσήμανε η κα Δικαίου Φεσσά αποτελεί ιδιαίτερη πρόκληση για τη σύγχρονη γυναίκα να μπορεί να ανταπεξέλθει στους πολλούς ρόλους που πρέπει να καλύψει στην καθημερινότητά της. Γι’ αυτό και πρέπει μία γυναίκα να κάνει τις επιλογές της με βάση το τι είναι σημαντικό για αυτήν. Το μυστικό του να νοιώθουμε προσωπική ικανοποίηση δεν είναι να τα κάνω όλα, αλλά να κάνω αυτά που είναι σημαντικά για μένα.


Ακολούθησε η Ελίζα Μαρκίδου, Κλινική Διαιτολόγος, Διατροφολόγος στο Υπουργείο Υγείας με θέμα «Διατροφή: Γυναικεία Υπόθεση». Η κα Μαρκίδου μεταξύ άλλων μίλησε για την παχυσαρκία και τους τρόπους αντιμετώπισής της, ενώ παράλληλα παρουσίασε τα υπέρ και τα κατά διάφορων τρόπων απώλειας βάρους. Μαζί με τη διατροφολόγο η απόφοιτος του ΑΞΙΚ Αντωνία Γεωργίου παρουσίασε στους παρευρισκόμενους εύκολες, υγιεινές συνταγές.


Στη συνέχεια η Γυμνάστρια Αλίκη Αχιλλέως παρουσίασε το θέμα «Άσκηση – Σύμμαχος Ζωής και Υγείας». Η Αλίκη μίλησε για την άσκηση στη ζωή μας και συγκεκριμένα για τη μέθοδο πιλάτες. Τόνισε ότι ανεξαρτήτως ηλικίας, φύλου, προπονητικής ηλικίας και ικανοτήτων, το πιλάτες μπορεί να προσαρμοστεί και να βοηθήσει τον καθένα, καθώς μέσω του πιλάτες μπορεί κάποιος να δυναμώσει και να τονώσει το σώμα του αφού συγκεντρώνεται με ακρίβεια σε όλο το μυϊκό σύστημα. Στη συνέχεια η Αλίκη με τη βοήθεια της συνεργάτιδας της Νικόλ έδειξε κάποιες ασκήσεις που αφορούν τον αυχένα και την πλάτη που συνήθως επιβαρύνονται λόγω καθιστικής δουλείας ή κακής στάσης σώματος.


Τέλος, η αισθητικός Μαρία Παπασάββα μίλησε για «Την ομορφιά ως κοινωνικό μήνυμα». Είπε μεταξύ άλλων: «Η εμφάνιση, ειδικά στις γυναίκες αλλά και σε όλους τους ανθρώπους, αποτελούσε ανέκαθεν τρόπο έκφρασης και πολλές φορές μέσο κοινωνικής αντίδρασης. Η γυναίκα του σήμερα, όπως και η μητέρα και οι γιαγιάδες της πριν από αυτήν, στέλνει τα δικά της μηνύματα μέσω της εμφάνισής της. Για παράδειγμα οι γυναίκες σήμερα δεν εξαναγκάζονται από το κοινωνικό σύστημα να είναι περιποιημένες ή μακιγιαρισμένες. Το επιλέγουν επειδή νιώθουν άνετα με τον εαυτό τους και τη θέση τους στο χώρο εργασίας, γνωρίζοντας ότι δεν χρειάζεται να φαίνονται ‘λιγότερο γυναίκες’ για να κερδίσουν το σεβασμό και το θαυμασμό».


Τις εισηγήτριες παρουσίασε η Πρόεδρος της Επιτροπής Γυναικών η οποία και τις ευχαρίστησε θερμά για τη συμβολή τους στην όλη διοργάνωση. Στη συνέχεια οι συμμετέχουσες μεταφέρθηκαν σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους, όπου ακολούθησε το διαδραστικό μέρος της εκδήλωσης με τη συμμετοχή των παρευρισκομένων. Οι συναδέλφισσες είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν παράλληλα και μια ωραία δεξίωση με υγιεινές επιλογές.
 

Τελευταία Νέα