3/8/2016

Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα για τη Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Τη Διεθνή Μέρα της Γυναίκας τιμούμε τις πρωτεργάτριες των αγώνων των γυναικών που πριν ενάμισυ αιώνα με δυναμική κινητοποίηση στη Νέα Υόρκη διεκδίκησαν τα δικαιώματά τους.


Τιμούμε ταυτόχρονα τις γυναίκες που συνεχίζουν από τότε τον αγώνα για πλήρη αναγνώριση της ισότητας στη ζωή, την εργασία, την κοινωνική ανέλιξη.


Η σημασία της Διεθνούς Μέρας της Γυναίκας δεν πρέπει να εξαντλείται στη θεωρητική της ανάδειξη και στην επανάληψη συνθημάτων και επαίνων για τους αγώνες των γυναικών. Η Διεθνής Μέρα της Γυναίκας πρέπει να λειτουργεί ως μέρα προβληματισμού και σκέψης για τον πολυδιάστατο ρόλο της γυναίκας σε όλα τα πεδία της ζωής και πέραν από τα μηνύματα απαιτούνται πράξεις και πολιτικές που να διασφαλίζουν πλήρη ισοπολιτεία.


Ακόμη και στην Ευρωπαϊκή Ένωση που διακηρύσσει πίστη και προσήλωση στα ανθρώπινα δικαιώματα, η ισότητα της γυναίκας, με εξαίρεση τις Σκανδιναβικές χώρες, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα και πολύ απέχει από τις πρόνοιες της στρατηγικής «Ευρώπη 2020», στην οποία η ισότητα των δύο φύλων είναι καθορισμένο προαπαιτούμενο για την ολοκληρωμένη ανάπτυξη.


Στην Κύπρο τα δικαιώματα των γυναικών αναγνωρίζονται από τη νομοθεσία μας που είναι πλήρως εναρμονισμένη με την Ευρωπαϊκή. Ειδικότερα στη δημόσια υπηρεσία δεν υπάρχουν ανισότητες στη μισθοδοσία και στις προοπτικές ανέλιξης και ισχύουν ειδικές πρόνοιες για προστασία της μητρότητας. Ειδικότερα για την ΠΑΣΥΔΥ θέμα ιδιαίτερου ενδιαφέροντος είναι η χαμηλή συμμετοχή των γυναικών στη συνδικαλιστική δράση και η Οργάνωσή μας μελετά τρόπους ενθάρρυνσης των γυναικών συναδέλφων για εμπλοκή τους στα συνδικαλιστικά δρώμενα, ειδικότερα του επαγγελματικού τομέα. Είναι όμως αξιόλογη η συμβολή των γυναικών μελών της ΠΑΣΥΔΥ σε δραστηριότητες ευρύτερου περιεχομένου, στις οποίες οι γυναίκες καταγράφουν συνεχώς αναβαθμιζόμενες επιτυχίες. Ιδιαίτερη εκτίμηση οφείλεται στην Επιτροπή Γυναικών του Γενικού Συμβουλίου, η οποία με πρωτοβουλίες και δραστηριότητες έχει να επιδείξει αξιέπαινο έργο που τιμά την Οργάνωσή μας.


Η ΠΑΣΥΔΥ ιεραρχεί τα θέματα γυναικών στις προτεραιότητές της και δεσμεύεται να εργαστεί μεθοδικά για την άρση των όποιων διακρίσεων και την εξάλειψη των δομικών αιτίων διαιώνισης των ανισοτήτων λόγω φύλου, με στόχο τη διασφάλιση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.


Οι γυναίκες μέλη της ΠΑΣΥΔΥ καλούνται να αναλάβουν το δικό τους ρόλο για την επίτευξη αυτών των στόχων ενισχύοντας την Οργάνωσή τους με την αυξημένη και ενεργό συμμετοχή τους στα συλλογικά όργανα και την όλη δραστηριότητά της.


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας εκφράζουμε το σεβασμό και την εκτίμησή μας σε όλες τις γυναίκες που μας υπενθυμίζουν καθημερινά με τη δυναμική τους παρουσία την ουσία της ισότητας και της δημοκρατίας που γεφυρώνουν τα ανθρώπινα χάσματα και την κοινωνική αδικία. Εμείς με πλήρη συναίσθηση υποχρεώσεων και ευθυνών, είμαστε πάντα πλάι στη γυναίκα εργαζόμενη ή οικοκυρά, συμπαραστάτες και συνοδοιπόροι σ’ ένα κοινό αγώνα για να δημιουργήσουμε μαζί ένα κόσμο καλύτερο και πιο πολιτισμένο. Ένα κόσμο που ονειρευόμαστε για μας και τα παιδιά μας.

 

(Γλ. Χατζηπέτρου)
Γενικός Γραμματέας
 

Τελευταία Νέα