3/8/2016

Το μήνυμα της Επιτροπής Γυναικών για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

8η Μαρτίου, Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας! Τη μέρα αυτή τιμούμε και γιορτάζουμε τη γυναίκα, τους σκληρούς αγώνες της και τα επιτεύγματα της στα οικονομικά, πολιτικά και κοινωνικά δρώμενα αλλά και την πολύτιμη προσφορά της στη κοινωνία, στις θυσίες της για καλύτερες μέρες και ίσες ευκαιρίες ζωής.

 

Τιμούμε σήμερα την κάθε κύπρια γυναίκα που έχει επάξια αγωνιστεί σκληρά και έδωσε τους δικούς της αγώνες για αναγνώριση των ίσων δικαιωμάτων της, για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για ίση μεταχείριση και ισότητα στην κοινωνία.

Σήμερα, αλλά και κάθε μέρα θα πρέπει να σκεφτόμαστε τις ανισότητες και τις αδικίες που γίνονται ειδικά στις γυναίκες και να ελπίζουμε ότι το κράτος θα τηρήσει τις υποσχέσεις και δεσμεύσεις του για κατάργηση των ανισοτήτων και για ανάληψη θετικών δράσεων υπέρ των γυναικών για την αντιμετώπιση άμεσων και έμμεσων έμφυλων διακρίσεων.

 

Τα τελευταία χρόνια , λόγω της οικονομικής κρίσης και της ύφεσης, ζήσαμε και ζούμε συνθήκες βίαιης συρρίκνωσης των κοινωνικών δικαιωμάτων και συμπίεσης του κοινωνικού κράτους και η υπόθεση των ίσων δικαιωμάτων και ευκαιριών μεταξύ γυναικών και ανδρών απόκτησε νέες πολύπλοκες διαστάσεις.

 

Οι συνταγές και τα εργαλεία του παρελθόντος δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν σήμερα, ούτε να αντιμετωπίσουν το παρόν αλλά ούτε να προβλέψουν το μέλλον. Έχουμε ανάγκη από νέες στρατηγικές, ευέλικτες πολιτικές που θα ανταποκρίνονται στα διαφορετικά δεδομένα της χώρας μας και σίγουρα θα συμβαδίζουν με τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία και εμείς ανήκουμε. Χρειαζόμαστε ρεαλιστικούς στόχους που θα συμβάλουν στην υπεράσπιση των δικαιωμάτων και τις θέσεις των γυναικών στις σημερινές συνθήκες.

 

Σε λίγες μέρες η Κύπρος θα βγει από το μνημόνιο. Οι νέες συνθήκες που θα επικρατήσουν πιθανόν να επηρεάσουν τόσο τον ιδιωτικό χώρο εργασίας όσο και τη λειτουργία της Δημόσιας Υπηρεσίας, ειδικότερα με τις νέες μεταρρυθμίσεις που πρόκειται να γίνουν. Αυτές οι αλλαγές δεν θα πρέπει να ανακόψουν τη σταθερή πορεία των γυναικών προς την κατάκτηση της ισότητας. Όλοι οι αγώνες των γυναικών που πάλεψαν σκληρά, συγκρούστηκαν, κουράστηκαν και πέτυχαν, δεν θα πρέπει να πάνε χαμένοι.

 

Σήμερα και μετά από περισσότερα από 100 χρόνια αγώνων είμαστε σε θέση να διεκδικούμε όχι μόνο τα θεμελιώδη ανθρώπινα και κοινωνικά μας δικαιώματα αλλά τις ίσες ευκαιρίες, την ισότιμη συμμετοχή παντού, αλλά κυρίως ισότητα στην ευθύνη για το παρόν και το μέλλον της οικονομίας και της κοινωνίας. Κύριος στόχος μας η συντηρήσιμη ισότητα αλλά και η ανάγκη για διασφάλιση συνθηκών συμμετοχής και ισότιμης ανέλιξης της γυναίκας στην κοινωνική, επιχειρηματική και κάθε άλλη μορφή δραστηριότητας.

 

Αυτές οι νέες τάσεις θα πρέπει να εφαρμοστούν και στην περίπτωση της λειτουργίας της Δημόσιας Υπηρεσίας και να αποτελέσουν τους κεντρικούς άξονες της πολιτικής και της μεταρρύθμισης στα θέματα ισότητας.

 

Χρειάζεται λοιπόν να αναλάβουμε δράσεις τώρα, να επιμείνουμε και να επαγρυπνούμε με ρεαλισμό και ευελιξία για να μην απομακρυνθούμε από τον τελικό στόχο.

 

Στην περίπτωση της Δημόσιας Υπηρεσίας ο στόχος μας να συνεχίζει να είναι ένας :

 

“Η στήριξη της γυναίκας και της οικογένειας και η λήψη άμεσων θετικών μέτρων, μέσα από διάλογο επί των θέσεων και προτάσεων του Συνδικαλιστικού Κινήματος”.

 

Αυτό θα επιτευχθεί με τη

 

  • Εξισορρόπηση της εργασιακής και προσωπικής ζωής
  • δημιουργία των κατάλληλων υποδομών
  • εκσυχρονισμό των νομοθεσιών
  • διάσταση του φύλου στη μεταρρύθμιση και ίση συμμετοχή των γυναικών στα διάφορα Κέντρα Λήψεων Αποφάσεων
  • νέες μορφές εργασίας με ευέλικτα ωράρια

 

Χρόνια πολλά σε όλες τις γυναίκες : Να θυμάστε. Η ευτυχία, η χαρά, η καλοσύνη, η αγάπη, η ελπίδα, η επιτυχία, όλες είναι γένους θηλυκού !Χρόνια πολλά ..., στην κάθε μια ξεχωριστά και όλες τις γυναίκες συνολικά!

 

 

Νάνα Αχιλλέως,
Γραμματέας Γενικού Συμβουλίου,
Πρόεδρος Επιτροπής Γυναικών
 

Τελευταία Νέα