3/8/2015

Το μήνυμα της Επιτροπής Γυναικών για τη Διεθνή Ημέρα της Γυναίκας

Αγαπητοί Συνάδελφοι,


Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας της Γυναίκας που γιορτάζεται στις 8 Μαρτίου η Επιτροπή Γυναικών του Γενικού Συμβουλίου της Οργάνωσης μας στέλλει τις ευχές όλων μας στη γυναίκα, την κόρη, την αδελφή, τη φίλη και ειδικότερα στην Κύπρια μάνα, που μέσα στις δύσκολες συνθήκες της ζωής που βιώνουμε, αγωνίζεται για να εξασφαλίσει στους γύρω της ένα χαμόγελο και έναν καλύτερο κόσμο.


Σε όλες τις γυναίκες οφείλουμε υπέρτατο σεβασμό και πηγαία αγάπη για την ύπαρξη της ίδιας της ζωής!


Η 8η Μαρτίου είναι ημέρα αφιερωμένη σε όλες τις γυναίκες που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν μικρούς και μεγάλους αγώνες, για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα και ελευθερία. Οι γυναίκες μέσα από αντίξοες και πολύ συχνά αντίπαλες συνθήκες δεν σταμάτησαν να παλεύουν για την αξιοπρέπεια, την ισότητα και τη ζωή.


Η ισότητα των φύλων παραμένει κύριο πρόβλημα και αίτημα της γυναίκας, παρόλο που δεν είναι μόνο γυναικείο ζήτημα. Είναι ζήτημα πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και αναπτυξιακό. Η επίτευξη ουσιαστικής ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών είναι θέμα εθνικής προτεραιότητας με ευρεία διεθνή και ευρωπαϊκή διάσταση.


Η Γενική Διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε σε πρόσφατο μήνυμα ότι γιορτάζει τη διεθνή ημέρα των γυναικών με την ελπίδα ότι «αύριο δεν θα χρειαζόμαστε πια ποσοστώσεις» για να προωθηθεί η ισότητα των φύλων. Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα τα νεαρά κορίτσια «να έχουν παντού στον κόσμο πρόσβαση στην εκπαίδευση» και οι γυναίκες να μπορούν «να επιλέγουν τη ζωή που επιθυμούν».


Η 8η Μαρτίου αποτελεί μία ημέρα προβληματισμού και σκέψης σχετικά με την αξία της ισότητας μεταξύ γυναικών και ανδρών και τον πολυδιάστατο ρόλο της γυναίκας σε όλα τα πεδία της ζωής. Η Ημέρα αυτή είναι μία αφορμή για να υπενθυμίσει τις δεσμεύσεις μας απέναντι στην κοινωνία.


Η ισόρροπη συμμετοχή των γυναικών στη διαμόρφωση των αποφάσεων ενισχύει τους ευρύτερους στόχους της ανάπτυξης, της κοινωνικής συνοχής, αλλά και της πλήρους κατοχύρωσης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.


Οι εργαζόμενες γυναίκες, αντιμετωπίζουν συχνά το ερώτημα «καριέρα ή οικογένεια». Σήμερα εμείς οι γυναίκες επιλέγουμε να ασχοληθούμε και με τα δύο. Νιώθουμε υπερήφανες για όλα όσα έχουμε κατακτήσει. Και πραγματικά έχουμε πετύχει πολλά. Τίποτα δεν μας χαρίστηκε. Έχουμε έναν ρόλο πολυδιάστατο, στον οποίο ανταποκρινόμαστε με δυναμισμό αλλά και με μεγάλη επιτυχία. Παραμένοντας η ψυχή της οικογένειας, η σύγχρονη Κύπρια είναι ταυτόχρονα σύζυγος-σύντροφος, μητέρα που μεταδίδει με αγάπη, αρχές και αξίες στα παιδιά της, αλλά και επιτυχημένη επαγγελματίας.


Είμαστε ο συνδετικός κρίκος που κρατά ενωμένη την οικογένεια. Στηρίζουμε την οικογένεια οικονομικά, συμμετέχουμε ενεργά στην αγορά εργασίας και στην παραγωγική διαδικασία.


Οι εργαζόμενες γυναίκες, οι γυναίκες επιστήμονες, οι αγρότισσες, αποτελούν εθνικό δυναμικό που δεν πρέπει πλέον να μένει αναξιοποίητο στη χώρα μας.


Η ανεργία των γυναικών και ιδίως των νέων γυναικών έχει προσλάβει εκρηκτικές πλέον διαστάσεις επειδή η εργαζόμενη γυναίκα θεωρείται από τον εργοδότη «βάρος» λόγω της μητρότητας και των πολλαπλών ρόλων που καλείται να επιτελέσει υποκαθιστώντας τις ανεπαρκείς κοινωνικές δομές στήριξης.


Το συνδικαλιστικό κίνημα έχει προωθήσει ουσιαστικά, κυρίως μέσω των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, τα θέματα της ισότητας και προστασίας της οικογένειας, όμως σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί και δεν οφείλει να υποκαταστήσει την κρατική ευθύνη του σχεδιασμού και της υλοποίησης ενιαίας και συνεκτικής κοινωνικής πολιτικής και πολιτικής υπέρ της οικογένειας. Είναι προφανές, ότι για τη στήριξη τόσο των εργαζόμενων αλλά και των άνεργων γυναικών, ή μητέρων δεν αρκεί να υπάρχει μια γενική πολιτική για την τόνωση της απασχόλησης και την καταπολέμηση της ανεργίας, με αποσπασματικές ρυθμίσεις απλά φιλικές προς τη γυναίκα και την οικογένεια. Απαιτούνται εξειδικευμένες παρεμβάσεις με συγκεκριμένη στόχευση στο πλαίσιο μιας ενιαίας πολιτικής.


Κατά συνέπεια και στην περίπτωση της Δημόσιας Υπηρεσίας και ειδικά τώρα που γίνονται οι διάφορες μεταρρυθμίσεις στη Δημόσια Υπηρεσία, θα πρέπει και απαιτείται, να γίνουν εξειδικευμένες παρεμβάσεις και συγκεκριμένη στόχευση για τη στήριξη της γυναίκας και της οικογένειας και τη λήψη άμεσων θετικών μέτρων, μέσα από διάλογο επί των θέσεων και προτάσεων του συνδικαλιστικού Κινήματος.


Με αυτές τις σκέψεις και τους προβληματισμούς εύχομαι ολόψυχα σε όλες τις γυναίκες χρόνια πολλά, δύναμη, ψυχικό σθένος και ελπίδα στους δύσκολους καιρούς που ζούμε.


Ειδικότερα σας επισημαίνω, ότι πρέπει να είμαστε ο εαυτός μας πάνω από όλα, να στηρίζουμε τις επιλογές μας, να έχουμε πίστη σ’ αυτά που θέλουμε, να μην απογοητευόμαστε, να ονειρευόμαστε και πάντα με υγεία και υπομονή.


Νάνα Αχιλλέως
Γραμματέας Γενικού Συμβουλίου
Πρόεδρος Επιτροπής Γυναικών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.
 

Τελευταία Νέα