5/30/2014

ΠΑΣΥΔΥ: Η ΟΕΒ να επικεντρωθεί στα του οίκου της

Με αφορμή την παραίτηση της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας και τη συζήτηση στη Βουλή νομοσχεδίου για προαγωγές χωρίς πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση του κράτους, η Ομοσπονδία Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ) με σημερινή της ανακοίνωση επιτίθεται και πάλι κατά της ΠΑΣΥΔΥ χαρακτηρίζοντας νομικίστικες τις θέσεις της σε ουσιώδη ζητήματα της δημόσιας υπηρεσίας. Προφανώς η ΟΕΒ θεώρησε ότι βρήκε την ευκαιρία να συνεχίσει τον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης όσον αφορά τα αίτια και τους υπεύθυνους για την κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος, αλλά και της κυπριακής οικονομίας.

 

Νομικίστικη κατά την ΟΕΒ προσέγγιση αποτελούν οι θέσεις μας για την Επίτροπο Μεταρρύθμισης, την ενοποίηση του Τμήματος Εσωτερικών Προσόδων (ΤΕΠ) και της Υπηρεσίας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας (ΦΠΑ) και τις πρόνοιες του Νομοσχεδίου που προβλέπει προαγωγές χωρίς οποιαδήποτε οικονομική επιβάρυνση για το κράτος. Σχετικά επισημαίνεται ότι κάθε άλλο παρά νομικίστικες είναι οι θέσεις της ΠΑΣΥΔΥ, αφού στηρίζονται σε γνωματεύσεις έγκυρων νομικών και υποστηρίζονται πλήρως από τη νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

 

Στο ευρωπαϊκό δικαιϊκό σύστημα η υπεροχή του κράτους δικαίου και η έννομη προστασία δεν είναι δυνατό να εξουδετερωθούν με τη δημιουργία εξαιρέσεων από δικαστικό διοικητικό έλεγχο, κάθε φορά που για διάφορους λόγους εθνικές κυβερνήσεις βρίσκονται σε δύσκολη θέση και λαμβάνουν αποφάσεις οι οποίες παραβιάζουν βασικά ανθρώπινα δικαιώματα τα οποία απορρέουν από το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Οι νομικοί περιορισμοί που θέτει το Σύνταγμα στην άσκηση κρατικής εξουσίας θα πρέπει να διατηρηθούν, ώστε ακόμα και σε κρίσιμες και δύσκολες συνθήκες, όπως υπάρχουν σήμερα, να διασφαλίζεται η υπεροχή του κράτους δικαίου και η αρχή της νομιμότητας.

 

Ανεξάρτητα από τα πιο πάνω η ΠΑΣΥΔΥ επανειλημμένα δήλωσε την ετοιμότητα της να συνδράμει στην όποια ορθολογική προσπάθεια βελτίωσης της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας της κρατικής μηχανής και των προσφερομένων υπηρεσιών προς τον κύπριο πολίτη. Καθηκόντως όμως την ίδια στιγμή οφείλει να αντιτάσσεται σε θέσεις και προτάσεις που όχι μόνο δεν συνάδουν με τις συνταγματικές αρχές, αλλά πρόσθετα οδηγούν αντί στον εκσυγχρονισμό, στην αποδόμηση της δημόσιας υπηρεσίας.

 

Καλούμε συνεπώς την ΟΕΒ να περιοριστεί στα του οίκου της και να αναλογιστεί τις μεγάλες ευθύνες των εργοδοτών ( βιομηχάνων, μεγαλεμπόρων, τραπεζιτών κ.α.) που οδήγησαν στη κατάρρευση του χρηματοπιστωτικού τομέα και την κυπριακή οικονομία σε καταβαράθρωση. Τους υπενθυμίζουμε περαιτέρω ότι δεν ανήκουν στις τάξεις μας ούτε τα μέλη των διοικήσεων των τραπεζών, ούτε οι μεγαλοοφειλέτες των τραπεζών, ούτε αυτοί που πήραν χαριστικά ή ευνοϊκά δάνεια, αλλ’ ούτε και αυτοί που φυγάδευσαν εκατομμύρια σε τράπεζες του εξωτερικού. Τέλος για να μη ξεχνάμε παραθέτουμε αυτούσια τη δήλωση του Γενικού Διευθυντή της ΟΕΒ όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «η σημερινή» ημερ. 1.9.2011:

 

«Ο γενικός διευθυντής της ΟΕΒ είπε στις δικές του δηλώσεις ότι η κεφαλαιακή βάση των κυπριακών τραπεζών αποδεικνύεται αρκετά ισχυρή, ώστε ν' αντέχει τους κλυδωνισμούς που προκαλούν οι απομειώσεις των ελληνικών ομολόγων.

 

Ο κ. Πήλικος εξέφρασε πλήρη εμπιστοσύνη στο τραπεζικό σύστημα της Κύπρου και σημείωσε ότι η κατάσταση αναμένεται να εξομαλυνθεί σύντομα μέσω και των μέτρων εξυγίανσης της κυπριακής οικονομίας».


 

Τελευταία Νέα