3/8/2014

Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας 8 Μαρτίου - Επιτροπή Γυναικών

Αγαπητές Συναδέλφισσες,

 

H 8η Μαρτίου καθιερώθηκε ως Διεθνής Ημέρα της Γυναίκας από τον ΟΗΕ για να τιμούνται οι γυναίκες και οι πολύχρονοι αγώνες τους και οι επίπονες προσπάθειες τους για αναγνώριση ίσων δικαιωμάτων. Με την ευκαιρία αυτή απευθύνω εκ μέρους της Επιτροπής Γυναικών του Γενικού Συμβουλίου ΠΑΣΥΔΥ θερμό χαιρετισμό ευγνωμοσύνης και εκτίμησης προς όλες τις γυναίκες εργαζόμενες και μη, με την ευχή όλες οι γυναίκες να έχουν την ευκαιρία να επιλέγουν οι ίδιες τη ζωή που θέλουν να φτιάξουν!

 

Σήμερα, η πατρίδα μας και η κοινωνία μας περνά δύσκολες στιγμές! Η οικονομική κρίση που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια προκάλεσε δραματικά αρνητικές συνέπειες τόσο οικονομικές όσο και κοινωνικές που ειδικότερα έπληξαν τις γυναίκες. Οι διαφορές μεταξύ των φύλων μεγιστοποιήθηκαν, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την πρόσβαση και τις συνθήκες εργασίας, τα ίσα δικαιώματα, την κοινωνική πρόνοια, την εκπαίδευση και γενικά την ποιότητα ζωής (υγεία και διαβίωση) ενώ δραματικές είναι οι εξελίξεις ειδικά στη σεξουαλική εκμετάλλευση.

 

Η οικονομική κρίση δεν άφησε ανεπηρέαστη ούτε τη γυναίκα δημόσιο υπάλληλο. Εκτός από τις γενικές μειώσεις στους μισθούς και την παγοποίηση των θέσεων που επηρεάζουν τους δημόσιους υπαλλήλους και των δύο φύλων, βλέπουμε ότι σε αυξανόμενους αριθμούς γυναίκες δημόσιοι υπάλληλοι διακόπτουν την καριέρα τους και αφυπηρετούν πρόωρα. Ενώ οι γυναίκες αποτελούσαν κατά κανόνα το μεγαλύτερο μέρος του εργατικού δυναμικού του δημόσιου τομέα, οι πολυάριθμες αφυπηρετήσεις των γυναικών στη δημόσια υπηρεσία οδήγησαν σε χαμηλότερα ποσοστά και ειδικότερα στις διευθυντικές θέσεις. Άμεσο αποτέλεσμα θα είναι ο αριθμός των γυναικών να ελαχιστοποιηθεί και το χάσμα μεταξύ των δυο φύλων στα κέντρα λήψης αποφάσεων να διευρυνθεί ακόμα περισσότερο.

 

Η οικονομική κρίση, η οποία προκλήθηκε ως επί το πλείστον από άντρες, περιθωριοποίησε και ισοπέδωσε όλα τα θέματα ισότητας ενώ στα πλαίσια της αντιμετώπισης της δεν έχει ληφθεί υπόψη καθόλου η διάσταση της ισότητας των φύλων στους σχεδιασμούς για ανάκαμψη και επαναφορά στην ανάπτυξη.

 

Αυτή τη μέρα της Διεθνούς αναγνώρισης των δικαιωμάτων της γυναίκας καλούμαστε όλες να μη μείνουμε απαθείς! Να αντιδράσουμε και να απαιτήσουμε όλα όσα μας ανήκουν. Αυτή τη διεθνή μας μέρα να την κάνουμε μέρα αφύπνισης και επαγρύπνησης και πάνω από όλα μέρα διεκδίκησης για τους νέους αγώνες που μας έρχονται!

 

Με τους συναδελφικούς χαιρετισμούς μου.

 

Νάνα Αχιλλέως
Πρόεδρος Επιτροπής Γυναικών

Τελευταία Νέα