1/29/2014

Καθολική και αυξανόμενη η αντίδραση στη μνημονιακή πολιτική της λιτότητας

Η καθολική αντίθεση στην πολιτική της λιτότητας που εφάρμοσε η τρόϊκα σε κράτη μέλη της ΕΕ αναδεικνύεται ως κεντρικό θέμα στην προεκλογική εκστρατεία για τη νέα Ευρωβουλή που θα αναδειχθεί στις επικείμενες εκλογές.
 

΄Ηδη οι απερχόμενοι Ευρωβουλευτές με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου κλιμακώνουν την αντίθεση τους στην πολιτική των μνημονίων που έχει μετατρέψει μεγάλες περιοχές της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης σε περιοχές εκτεταμένης φτώχιας ενώ τα επίπεδα της ανεργίας έχουν σκαρφαλώσει σε πρωτόγνωρα ύψη κυρίως για τους νέους στην άλλοτε ευημερούσα Ευρώπη.
 

Είναι χαρακτηριστική η δήλωση την περασμένη Τετάρτη στην Αίθουσα Συνεδρίων της ΠΑΣΥΔΥ του Ελληνικής καταγωγής Γερμανού Ευρωβουλευτή Γιώργου Χατζημαρκάκη στην εκδήλωση για την παρουσίαση του βιβλίου του «Παράγων Ελλάς – οι Ελληνικές αξίες για μια νέα Ευρώπη», όταν είπε: «Δεν δεχόμαστε πλέον το Μπαροζομερκελικό καθεστώς που επικρατεί σήμερα στην Ευρώπη το οποίο στην περίπτωση της Κύπρου δεν σεβάστηκε την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας».
 

Εντείνεται επίσης η αντίδραση των οργανώσεων των εργαζομένων στην Ευρώπη κατά της πολιτικής της λιτότητας η οποία ενώ προβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως επιτυχής στην ουσία έχει οδηγήσει σε εξαθλίωση με κύρια χαρακτηριστικά τη φτώχια και την ανεργία και παράλληλα σε φθίνουσα εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών στην ενωμένη Ευρώπη της αλληλεγγύης.
 

Η Ομοσπονδία Ευρωπαϊκών Δημοσιοϋπαλληλικών Συνδικάτων EPSU απορρίπτει την εκτίμηση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο ότι η Ετήσια Επισκόπηση Ανάπτυξης για το 2013 καταδεικνύει ότι στην ΕΕ επανέρχεται η ανάπτυξη και επιβεβαιώνει ότι οι πολιτικές της Κομισιόν και γενικότερα της ΕΕ είναι απόλυτα επιτυχείς και γι’ αυτό θα συνεχισθούν και στο 2014.

 

Η δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής αποτελεί συνέχεια της εκτίμησης του πριν από ένα χρόνο όταν δήλωνε ότι είναι κρίσιμης σημασίας η ΕΕ να επιμείνει σε στρατηγική δημοσιονομικής συνοχής φιλικής προς την ανάπτυξη, σε οικονομικές μεταρρυθμίσεις και στοχευμένες επενδύσεις. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος, πρόσθετε ο Μπαρόζο για να επαναφέρουμε την εμπιστοσύνη και να δημιουργήσουμε συντηρήσιμη ανάπτυξη.

 

Η EPSU σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Μπαρόζο τις μεταφράζει σε επιβεβαίωση ότι η ΕΕ εμμένει στην πολιτική της λιτότητας και σε ότι αυτή συνεπάγεται, εγείρει όμως ταυτόχρονα το ερώτημα η πολιτική της λιτότητας έχει πράγματι επαναφέρει την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων πολιτών για την ΕΕ; Η απάντηση που τεκμηριωμένα δίνεται στο ερώτημα από τα πορίσματα της Επισκόπησης είναι ότι η πολιτική της λιτότητας και οι συναφείς θέσεις της Κομισιόν αντί να συμβάλουν στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των Ευρωπαίων πολιτών έχουν οδηγήσει στο ακριβώς αντίθετο αποτέλεσμα της χειροτέρευσης της κατάστασης και σε παραπέρα συρρίκνωση της εμπιστοσύνης των πολιτών για την οικονομική πολιτική που ακολουθείται και το σαφές πόρισμα επομένως είναι ότι η λιτότητα μειώνει την εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΕ.
 

΄Οσοι εμμένουν στη συνέχιση της πολιτικής της λιτότητας υποστηρίζουν ότι οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά προοδευτικά θα διαπνέονται από περισσότερη εμπιστοσύνη για την οικονομία αν μειωθεί το δημόσιο χρέος και τα ελλείμματα με συνέπεια την προοπτική μειωμένων φόρων. Η συνδικαλιστική πλευρά αντιπαραβάλλει σε αυτό τον ισχυρισμό ότι η θέση αυτή παραγνωρίζει παντελώς το ρόλο του δημόσιου τομέα και τις επιπτώσεις για τους πολίτες από τις περικοπές στις κοινωνικές δαπάνες που αυξάνουν το αίσθημα της ανασφάλειας στην κοινωνία, με αποτέλεσμα την υπερβολική προφυλακτική αποταμίευση.
 

Οι υποστηρικτές της λιτότητας τείνουν επίσης να ξεχνούν ότι οι οικονομίες στην Ευρώπη εξακολουθούν να πλήττονται από τη βαθιά οικονομική κρίση. Και σ’ αυτή την κατάσταση είναι τουλάχιστον γελοίο να ισχυριζόμαστε ότι τα νοικοκυριά θα καλύψουν το κενό μεταξύ του σημερινού και του μελλοντικού εισοδήματος με μαζικές παραλαβές πιστώσεων από τον τραπεζικό τομέα.
 

Υποστηρικτική των θέσεων της συνδικαλιστικής πλευράς είναι και η θέση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για την ανάγκη διασφάλισης της οικονομικής αγοράς. Θέση που καθιστά σαφές ότι η λιτότητα επηρεάζει άμεσα και αρνητικά την οικονομία γιατί οδηγεί σε κάμψη της ανάπτυξης και επομένως στην πραγματικότητα υπονομεύει παρά προάγει την εμπιστοσύνη των οικονομικών αγορών.
 

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της EPSU Jan Willem Goudriaan τόνισε ότι ο μύθος ότι η λιτότητα στηρίζει
την εμπιστοσύνη για την πολιτική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διαψεύδεται από τα δεδομένα που επισημαίνουν ότι η λιτότητα απέτυχε θεαματικά και μέχρι τις Ευρωεκλογές θα πρέπει να προωθηθούν σοβαρές υπαλλακτικές θέσεις όπως η θέση της Συνομοσπονδίας Ευρωπαϊκών Συνδικάτων για πολιτική συντηρήσιμης ανάπτυξης και αξιοπρεπούς εργασίας.

Τελευταία Νέα