9/12/2013

Συνάντηση της ΠΑΣΥΔΥ με τους εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Τράπεζας

Συνάντηση της ηγεσίας της ΠΑΣΥΔΥ με τους
εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Τράπεζας


Η ηγεσία της ΠΑΣΥΔΥ συναντήθηκε σήμερα με τους εμπειρογνώμονες της Διεθνούς Τράπεζας και της Κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, οι οποίοι έχουν μετακληθεί για να μελετήσουν το θέμα της αναδιάρθρωσης της δημόσιας υπηρεσίας, με στόχο αφού ενημερωθούν να επανέλθουν το Νοέμβριο με συγκεκριμένες προτάσεις.

 

Στη τοποθέτηση της η ΠΑΣΥΔΥ επεσήμανε ότι η όποια μεταρρύθμιση θα έπρεπε να έχει ως αφετηρία την εξάλειψη των κομματικών παρεμβάσεων και επιρροών που αποτελούν και τη γενεσιουργό αιτία πολλών από τα σημερινά προβλήματα και αδυναμίες.

 

Η ΠΑΣΥΔΥ τόνισε περαιτέρω ότι είναι γνωστό το κομματικό παρασκήνιο και η συναλλαγή σε θέματα διορισμών, προαγωγών καθώς και μεταθέσεων σε γραφεία πολιτειακών αξιωματούχων, ενέργειες που διαχρονικά διεκπεραιώνονται μέσω των κομματικά ελεγχόμενων οργάνων που έχουν την ευθύνη για τα θέματα αυτά.

 

Στο πλαίσιο της συνάντησης η ΠΑΣΥΔΥ εξέφρασε τη λύπη της για το γεγονός ότι η μεταρρυθμιστική προσπάθεια άρχισε με τον παράνομο και αχρείαστο διορισμό της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης της Δημόσιας Υπηρεσίας. Συγκεκριμένα και όπως επεξηγήθηκε το θέμα της νομιμότητας του διορισμού της Επιτρόπου Μεταρρύθμισης στηρίζεται στη βάση γνωμάτευσης του δικηγορικού γραφείου του κ. Αλέκου Μαρκίδη, πρώην Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας και σε απόφαση της Πλήρους Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου (Αναφορές 5/2010 και 6/2010).

 

Πέραν τούτων και σε σχέση με τις αναφορές για επανεξέταση του θεσμού της μονιμότητας των δημοσίων υπαλλήλων, την πλήρωση θέσεων με 5ετή συμβόλαια και επέκταση της εναλλαξιμότητας σε όλες τις διευθυντικές και άλλες θέσεις, η ΠΑΣΥΔΥ κατέστησε σαφές ότι θα κάμει ότι είναι δυνατό ώστε να περιφρουρηθούν και ενισχυθούν οι συνταγματικές και νομοθετικές ρυθμίσεις, που διασφαλίζουν την πολιτική ουδετερότητα της Δημόσιας Υπηρεσίας και εξουδετερώνουν την κομματική εξάρτηση.

 

Καταλήγοντας, η ΠΑΣΥΔΥ, διαβεβαίωσε τους ξένους εμπειρογνώμονες για την ετοιμότητα της να συνεργαστεί με την κυβέρνηση και μαζί τους για αλλαγές που θα βελτιώνουν την αποδοτικότητα και αποτελεσματικότητα της κρατικής μηχανής. Παράλληλα η Συντεχνία προειδοποίησε ότι δεν πρόκειται να αποδεχθεί οποιοδήποτε εκτροχιασμό σε αδόκιμα διαδικαστικά σχήματα με τη συμμετοχή παράνομα διορισμένων αξιωματούχων και συγκυριακών εξωτερικών συμβούλων, που επιλέγονται με αδιαφανή κριτήρια και διαδικασίες.

 

Λευκωσία, 12/09/2013
 

Τελευταία Νέα