8/1/2013

Ιατροφαρμακευτική Περίθαλψη

1. ΑΙΤΗΣΗ ΓΙΑ ΕΚΔΟΣΗ ΤΑΥΤΟΤΗΤΑΣ ΝΟΣΗΛΕΙΑΣ 2013 3


2. Ο περί Ιατρικών Ιδρυμάτων και Υπηρεσιών (Ρύθμισις και Τέλη) Νόμος του 1978



 

Με τη νέα Κανονιστική Διοικητική Πράξη (2013-04-30 Κ.Δ.Π. 143-2013) που έχει δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 30 Απριλίου, 2013, τίθενται σε εφαρμογή από 30/7/2013 οι νέες ρυθμίσεις που έχουν επιβληθεί αναφορικά με την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη των δημοσίων υπαλλήλων.
 

Όπως είναι γνωστό στις αρχικές προθέσεις προωθείτο η εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τη χορήγηση ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης κάτι το οποίο προκάλεσε δικαιολογημένα την έντονη αντίδραση της Οργάνωσής μας και τούτο γιατί με την υιοθέτηση αυτών των μέτρων η συντριπτική πλειοψηφία των μελών μας( σχεδόν ποσοστό 95% του συνόλου των μελών) θα έμενε ακάλυπτη και χωρίς ουσιαστική ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.
 

Με τη νέα νομοθεσία τόσο οι εν ενεργεία όσο και οι αφυπηρετήσαντες δημόσιοι υπάλληλοι εξακολουθούν να παραμένουν στο Μέρος Ι του Πρώτου Πίνακα και εξακολουθούν να έχουν την ίδια μεταχείριση όπως και προηγουμένως και διασφαλίζουν δικαιώματα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης. Αντίστοιχη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δικαιούνται και τα μέλη των οικογενειών τους.
 

Υπενθυμίζουμε ότι στον εν λόγω Πίνακα συμπεριλαμβάνονται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων, οι Πρόεδροι και τα Μέλη της ΕΔΥ και της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, οι εν ενεργεία και αφυπηρετήσαντες αξιωματικοί και υπαξιωματικοί, ειδικοί αστυνομικοί της Αστυνομίας, του Στρατού και μέλη της Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας.
 

Για να αποδεχθεί την πιο πάνω ρύθμιση η τρόικα αποδέκτηκε σχετική εισήγηση του Υπουργείου Υγείας για υποχρεωτική καθολική συνεισφορά όλων των πιο πάνω φυσικών προσώπων ύψους 1.5% επί των ακαθάριστων απολαβών τους, που περιλαμβάνει το βασικό μισθό, τις γενικές αυξήσεις και το τιμαριθμικό επίδομα ή επί της επαγγελματικής σύνταξης στην περίπτωση των συνταξιούχων προσώπων (σχετικός o κανονισμός 3Α).

  

Παρά την έντονη αντίθεση της Οργάνωσής μας η πιο πάνω συνεισφορά τίθεται σε εφαρμογή από τη μισθοδοσία Αυγούστου 2013. Με την υπό αναφορά νομοθεσία εγκρίθηκαν και πολλές τροποποιήσεις που, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνουν:

 

α) Αναθεώρηση των τελών που καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για επίσκεψη σε γενικό ιατρό (από €2 σε €3) και σε ειδικό ιατρό από (€2 σε €6). Τα αντίστοιχα τέλη που καταβάλλονται από «μη δικαιούχους» ασθενείς για επίσκεψη σε γενικό ιατρό ή ειδικό ιατρό αυξάνονται σε €15 και €30.
 

β) Εισάγονται επίσης για όλους τους δικαιούχους είτε είναι δημόσιοι υπάλληλοι, είτε δικαιούχοι κάτοχοι ταυτότητας νοσηλείας, νέα τέλη ύψους €10.00 για κάθε επίσκεψη στα τμήματα ατυχημάτων και επειγόντων περιστατικών και για κάθε κλινική ή εργαστηριακή εξέταση ή χορηγούμενο φάρμακο το ποσό των €0.50 με ανώτατο όριο το ποσό των €10.00 ανά έντυπο παραπομπής εργαστηριακού ελέγχου ή ανά συνταγή φαρμάκων.

Για τα πιο πάνω τέλη και προς διευκόλυνση των ασθενών το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε διευθετήσεις για αγορά του σχετικού αντιτίμου των €0.50 με κουπόνια.
 

γ) Θετικό κρίνεται το γεγονός ότι με τη νέα διευθέτηση καταργούνται από 30.7.2013 τα τέλη για ημερήσια νοσηλεία, τα οποία καταβάλλουν οι δημόσιοι υπάλληλοι για διαμονή, διατροφή και νοσοκομειακή παρακολούθηση, ως εσωτερικοί ασθενείς.

Τα υπόαναφορά τέλη, τα οποία καταργούνται, είναι €6.50 για τρίτη θέση (δωμάτιο με περισσότερες από δύο κλίνες), €10.25 για δεύτερη θέση (δίκλινο δωμάτιο) και €20.50 για πρώτη θέση (μονόκλινο δωμάτιο).

 

Σχετική ενημερωτική εγκύκλιος για τα πιο πάνω αναμένεται να ετοιμασθεί σύντομα και από το Υπουργείο Υγείας και την Υ.Δ.Δ.Π.  www.moh.gov.cy

 

Τελευταία Νέα