Εξοχικά Διαμερίσματα ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Εγγραφή Μέλους

Περισσότερα »

Εκπτωτικό Σχέδιο Μελών ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Τα νέα του Κλάδου Συνταξιούχων ΠΑ.ΣΥ.Δ.Υ.

Περισσότερα »

Η ΠΑΣΥΔΥ για ακόμη μία φορά θέλει να εκφράσει τη στήριξή της στα δίκαια αιτήματα των Διασωστών, όπως αυτά αναπτύχθηκαν στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας την Πέμπτη, 21 Σεπτεμβρίου 2023, από τον επαγγελματικό Σύνδεσμο Διασωστών/Πληρωμάτων Ασθενοφόρων.

 

Η Οργάνωσή μας μέσω και του οικείου επαγγελματικού της Κλάδου που εκπροσωπεί συνδικαλιστικά τους διασώστες εργαζόμενους στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα (ΟΚΥπΥ) έχει κατ’ επανάληψη θέσει όλα τα εγερθέντα θέματα στους αρμόδιους φορείς. Στηριζόμενη στη συνεχή εκπαίδευση που λαμβάνουν οι Διασώστες καθ’ όλη τη διάρκεια υπηρεσίας τους στην Υπηρεσία Ασθενοφόρων, μέσω της παρακολούθησης εκπαιδευτικών σεμιναρίων και συμμετοχής σε εκπαιδευτικές ασκήσεις ετοιμότητας τόσο εντός Κύπρου όσο και στο εξωτερικό, επιπλέον του απαραίτητου διετούς διπλώματος που κατέχουν, τον Ιούνιο του 2020 υπέβαλε αίτημα αναβάθμισης της μισθολογικής κλίμακας των Διασωστών. Απόδειξη της υψηλής εκπαίδευσης και κατάρτισης των πληρωμάτων ασθενοφόρων αποτελεί η κατά κοινή ομολογία άψογη ανταπόκριση της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων στην αντιμετώπιση της πανδημίας με τη μετακομιδή ασθενών ή υπόπτων κρουσμάτων και τη στελέχωση των τηλεφωνικών κέντρων βοήθειας του κοινού.

 

Θέση της Οργάνωσής μας, όπως αυτή εκφράστηκε στη δημόσια διαβούλευση, αλλά και στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Υγείας κατά τη συζήτηση του περί Εγγραφής Παροχέων Υπηρεσιών Ασθενοφόρου και Ασθενοφόρων Οχημάτων Νόμου είναι η δημιουργία αρμόδιας Εθνικής Αρχής Ασθενοφόρων, αλλά και η άμεση δημιουργία μητρώου διασωστών και κατοχύρωσης του επαγγέλματος του Διασώστη. Θέση μας ήταν και παραμένει η ανάγκη για διαχωρισμό σε επίπεδο νομοθεσίας των δύο θεμάτων και άμεση προώθηση νομοσχεδίου για δημιουργία μητρώου Διασωστών στα πρότυπα των άλλων επαγγελματιών υγείας.

 

Ως εκ τούτου χαιρετίζουμε τον δημόσιο διάλογο που ξεκίνησε μετά την αγωνιώδη έκκληση των συναδέλφων ενώπιον της Επιτροπής, αλλά και τις τοποθετήσεις της Υπουργού Υγείας και των βουλευτών για στήριξη στα δίκαια αιτήματα του Κλάδου με στόχο την προώθηση και επίλυσή τους. Η ΠΑΣΥΔΥ θα συνεχίσει να στηρίζει έμπρακτα τους διασώστες και θα διεκδικήσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας των συναδέλφων και την περαιτέρω αναβάθμιση της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων.

 

 

Λευκωσία,
24.09.2023.