Πολυσχιδής η σημασία συμμετοχής της Χορωδίας μας σε συναυλία για την Κύπρο στο Ίδρυμα Κακογιάννη στην Αθήνα
Με μεγάλη επιτυχία, στην παρουσία επισήμων πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 4 Νοεμβρίου 2017, στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, στην Αθήνα «Συναυλία για την Κύπρο», με τη συμμετοχή της Χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών, της Χορωδίας ΠΑΣΥΔΥ και της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών.
Η συναυλία, ένα μουσικό και ποιητικό ταξίδι αφιερωμένο στην Κύπρο, πραγματοποιήθηκε μία μέρα μετά την εμβληματική εκδήλωση, με τίτλο «Το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και η Κύπρος», που τελέστηκε, στη Μεγάλη Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου, στο πλαίσιο του εορτασμού της 180ης επετείου από την ίδρυσή του.
Η συναυλία συνδιοργανώθηκε από το Πανεπιστήμιο Αθηνών, την Πρεσβεία της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Σπίτι της Κύπρου και το ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, σε συνεργασία με την ΠΑΣΥΔΥ.
Σε χαιρετισμό του, ο Πρέσβης Κυριάκος Κενεβέζος που ήταν μεταξύ των επισήμων, επεσήμανε την υψηλή σημειολογική σημασία της εκδήλωσης, με πολλαπλούς και πολυσήμαντους συμβολισμούς, καθώς οι συνδιοργανωτές μέσα από τον θεσμικό ρόλο τους και με το σύνολο των πρωτοβουλιών, των συνεργειών και των δράσεών τους αποτελούν στέρεες γέφυρες άμεσης και συνεχούς επικοινωνίας μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, αναδεικνύοντας τις ιδιαιτερότητες και την ενότητα του Ελληνισμού.
Αφού αναφέρθηκε στις μεγάλες οφειλές της Κύπρου στο αρχαιότερο και κορυφαίο Πανεπιστήμιο του Ελληνισμού, που από ιδρύσεώς του εξακολουθεί με πολλούς τρόπους να προβάλλει, συστηματικά και ουσιαστικά, το κοινό πολιτιστικό πρόσωπο του Ελληνισμού και να συνδράμει τον δοκιμαζόμενο Κυπριακό λαό, ο κ. Πρέσβης εξήρε το έργο της Επιτροπής του Πανεπιστημίου Αθηνών για την Κύπρο, που με πρωτεργάτες τους Καθηγητές Παναγιώτη Κοντό και Ανδρέα Βοσκό, έχει, κατά τις τελευταίες δεκαετίες, διευρύνει και αναβαθμίσει τους στενούς και άρρηκτους αυτούς δεσμούς.
Ιδιαίτερη μνεία έκανε στην παρουσία της καταξιωμένης τετράφωνης μικτής χορωδίας της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων, εκφράζοντας τη βαθιά του εκτίμηση για την σημαντική διαχρονική προσφορά των δημοσίων λειτουργών της Κύπρου από το 1960 μέχρι σήμερα, στη συγκρότηση, την ανάπτυξη και την πρόοδο της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλες τις κρίσιμες περιόδους της νεότερης ιστορίας.
Ευχαρίστησε, επίσης, τους άλλους συντελεστές για τη συμμετοχή τους και ολοκλήρωσε με αναφορά στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης, που φέρει το όνομα και διατηρεί ζωντανό το έργο και το δημιουργικό όραμα ενός σπουδαίου Έλληνα Κύπριου παγκόσμιας εμβέλειας.
Ο Αναπληρωτής Πρύτανης Πανεπιστημίου Αθηνών Ναπολέων Μαραβέγιας υπενθύμισε σε χαιρετισμό του ότι το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο, από της ιδρύσεώς του, προοριζόταν να γίνει, και κατέστη, πνευματικό κέντρο όλου του Ελληνισμού, κέντρο ελληνικής σπουδής και συνεκτικός δεσμός για τους αλύτρωτους Έλληνες. Με αυτές τις προσδοκίες, δημιουργούνται εθνικοί δεσμοί μεταξύ της υπόδουλης τότε Κύπρου και της ελεύθερης Ελλάδας με τη συνεργασία Κύπρου και Πανεπιστημίου Αθηνών και την αμφίδρομη υποστήριξή τους να πραγματώνεται, καταρχάς στον επιστημονικό τομέα καθώς χιλιάδες Κύπριοι φοιτητές εμπλούτισαν και εξακολουθούν και σήμερα να εμπλουτίζουν το φοιτητικό τους σώμα, ενώ δεν ήταν και λίγοι οι Κύπριοι καθηγητές που λάμπρυναν το ίδρυμα και το λαμπρύνουν ακόμα. Κύπρος και Πανεπιστήμιο Αθηνών είναι ένα και το αυτό και το Πανεπιστήμιο Αθηνών στηρίζει την Κύπρο και τον Αγώνα της και η Κύπρος στηρίζει το Πανεπιστήμιο μας, είπε ο κ. Μαραβέγιας.
Η Κοσμήτωρ της Φιλοσοφικής Σχολής Ελένη Καραμαλέγκου, στη συνέχεια αναφέρθηκε στις συστηματικές πρωτοβουλίες του Πανεπιστημίου Αθηνών και ιδιαίτερα της Φιλοσοφικής Σχολής για τη διατήρηση και τη διεύρυνση των στενών δεσμών με την Κύπρο, καθώς, όπως είπε, εκτός από το επίπεδο των φοιτητών οι οποίοι έχουν φοιτήσει στο Πανεπιστήμιό οι δεσμοί αυτοί βασίζονται και στη συνεχή επαφή του Πανεπιστημίου Αθηνών με τα Κυπριακά πνευματικά Ιδρύματα αλλά και την ευρύτερη Κύπρο. Όπως είπε, οι δεσμοί και με το Πανεπιστήμιο Κύπρου συνεχίζονται και νομίζω ότι όλοι αισθανόμαστε ότι ανήκουμε σε μια κοινή κοινότητα.
Ακολούθησε ένα πλούσιο μουσικό πρόγραμμα με παραδοσιακά τραγούδια και συνθέσεις των Μιχάλη Βιολάρη, Μίκη Θεοδωράκη, Ευαγόρα Καραγιώργη, Αχιλλέα Λυμπουρίδη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Σάββα Ρακιντζάκη, Μάριου Τόκα, Ανδρέα Χαραλάμπους, Μάνου Χατζιδάκι και Μιχάλη Χριστοδουλίδη, σε στίχους και ποίηση, Βάσου Βενιζέλου, Ανδρέα Γρηγορίου, Νίκου Γκάτσου, Γιάννη Θεοδωράκη, Ευαγόρα Καραγιώργη, Νίκης Κατσιαούνη, Κώστα Κοτζιαμάνη, Δημήτρη Λιπέρτη, Βασίλη Μιχαηλίδη, Κώστα Μόντη, Άνθου Ροδίνη, Διονύσιου Σολωμού και Γιάννη Ρίτσου, ενώ η συναυλία ξεκίνησε με τον Ύμνο Δόξα στ' όνομά σου από τη Γερμανική Λειτουργία του Φραντς Σούμπερτ.
Τη διεύθυνση της Χορωδίας του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών και της Φιλαρμόνιας Ορχήστρας Αθηνών είχε ο Καθηγητής Ιστορικής και Συστηματικής Μουσικολογίας κ. Νικόλαος Μαλιάρας, ενώ τη Χορωδία της ΠΑΣΥΔΥ διεύθυνε η μαέστρος Μάρω Μήτσα. Στο πιάνο τη Χορωδία του Τμήματος Μουσικών Σπουδών συνόδεψε ο Σάββας Ρακιντζάκης και τη Χορωδία της Παγκύπριας Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων ο Μάριος Ιωάννου. Το κοινό επιβράβευσε μουσικούς και χορωδούς με παρατεταμένο χειροκρότημα και εγκωμιαστικά σχόλια.