Βουλή των Γερόντων: Πολύτιμη η προσφορά ατόμων της τρίτης ηλικίας αλλά παραμένουν ανεκπλήρωτες οι υποχρεώσεις
Υπό τη προεδρία του Προέδρου της Βουλής κ. Δημήτρη Συλλούρη πραγματοποιήθηκε την περασμένη Τετάρτη, 21 Νοεμβρίου 2018, η 20ή Σύνοδος της Βουλής των Γερόντων με κεντρικό θέμα συζήτησης «Προς μία κοινωνία για όλες τις ηλικίες».
Τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Συλλούρης στο χαιρετισμό του ότι το εικοστό έτος ζωής της Συνόδου ως έτος ορόσημο δίνει την ευκαιρία απολογισμού για τη μέχρι τώρα πορεία λειτουργίας του θεσμού και για την οριοθέτηση της παραπέρα πορείας και πρόσθεσε ότι δυστυχώς επαναλαμβάνονται και πάλι τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι της τρίτης ηλικίας, τα οποία και επηρεάζουν δυσμενώς το βιοτικό επίπεδο και το δικαίωμά τους σε αξιοπρεπή διαβίωση πάνω σε καθημερινή βάση.
Σχολιάζοντας το κεντρικό θέμα της Συνόδου «Προς μια κοινωνία για όλες τις ηλικίες» που συνδέεται με τις επιδράσεις της εξέλιξης της επιστήμης και της τεχνολογίας ο κ. Συλλούρης τόνισε ότι η κοινωνία οφείλει να σταθεί ενεργά δίπλα στα άτομα της τρίτης ηλικίας αφουγκραζόμενη τους προβληματισμούς των ανθρώπων αυτών που πρόσφεραν όσα απολαμβάνουν οι σημερινοί πολίτες από τη σοφία, την υπομονή και τις καλές πρακτικές τους. Απαντώντας δε στο πάγιο αίτημα για την ανάγκη διασφάλισης καλύτερης ποιότητας ζωής στους ηλικιωμένους ο ΠτΒ διακήρυξε ότι αδιαμφισβήτητα τους αξίζει αυτή αξίζει ως ανταμοιβή για τους κόπους και τη συμβολή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι και ανάφερε ότι προς αυτή την κατεύθυνση μπορεί να συμβάλει η άμεση εφαρμογή του ΓεΣΥ.
Ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων κ. Γιάννης Γιαννάκη στο χαιρετισμό του είπε ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής σε συνδυασμό με την αύξηση του πληθυσμού των ατόμων της τρίτης ηλικίας αναγκάζει τα σύγχρονα κράτη να εντατικοποιήσουν περισσότερο στοχευμένα τις ενέργειες τους για αποτελεσματικότερη στήριξη των ατόμων αυτών σε όλους τους τομείς της ζωής τους και η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού στις ανεπτυγμένες χώρες αποτελεί σήμερα σοβαρό πρόβλημα με προεκτάσεις κοινωνικές, οικονομικές, ασφαλιστικές και υγειονομικές.
Πρόσθεσε ότι η κοινωνία οφείλει να περιβάλλει με σεβασμό και αγάπη τα άτομα της τρίτης ηλικίας ώστε να τους παρέχεται η ποιότητα ζωής που τους αξίζει, ποιότητα στην υγεία, τη διαβίωση, την ψυχαγωγία, την κοινωνική ένταξη και την εργασία. Είπε χαρακτηριστικά ότι η ενεργός γήρανση αποτελεί μια εξαιρετικά σημαντική πολιτική για το κράτος το οποίο ενώ στοχεύει στη νέα γενιά οφείλει επίσης και δεν πρέπει να παραλείπει να εστιάζει τις πολιτικές του και στην Τρίτη ηλικία καθώς έρευνες αναδεικνύουν τα οφέλη της συμμετοχής της ενεργού γήρανσης και εμπλοκής των ατόμων της τρίτης ηλικίας σε εθελοντικές δραστηριότητες που βελτιώνουν σχεδόν κατά 40% την πνευματική, ψυχική και σωματική υγεία.
Ο Επίτροπος ολοκλήρωσε το χαιρετισμό λέγοντας απευθυνόμενος στους ηλικιωμένους ότι «πρωτίστως είναι καθήκον μας ως άνθρωποι να είμαστε κοντά σας, για να σας στηρίζουμε και να διαφυλάξουμε το δικαίωμά σας για ποιοτική διαβίωση, γιατί να μην ξεχνάμε ότι σε σας, στους παππούδες και τις γιαγιάδες μας, βασίζεται ο πυρήνας και οι αξίες της οικογένειας αυτού του τόπου».
Στο δικό της χαιρετισμό η Υπουργός Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτα Αιμιλιανίδου επίσης αναφέρθηκε στις αλλαγές από την υπογεννητικότητα και την αύξηση της προσδοκώμενης διάρκειας ζωής που έχουν οδηγήσει σε σταδιακή μεταβολή της ηλικιακής πυραμίδας και τόνισε ότι η αύξηση του προσδόκιμου ζωής είναι και μια επιτυχία των σύγχρονων κοινωνιών και ότι ο σημερινός γηράσκων πληθυσμός είναι υγιέστερος και διαθέτει καλύτερη μόρφωση και καλύτερες προοπτικές απασχόλησης και ενεργού συμμετοχής στην κοινωνική ζωή, έχει βελτιωμένες προοπτικές απασχόλησης και διεκδικεί ευκαιρίες για συμμετοχή και συνεισφορά στην κοινωνική, πολιτιστική και οικονομική ζωή.
Η τρίτη ηλικία είπε η Υπουργός είναι μια περίοδος κατά την οποία αξίζει στον καθένα να ζει με αξιοπρέπεια σε κατάλληλες συνθήκες, μέσα από τις οποίες να του δίνεται η ευκαιρία να εκφράσει τη μοναδικότητά του, να απασχοληθεί δημιουργικά και να απολαύσει μια ποιοτική ζωή. Η ηλικία αυτή αναγνωρίζεται όλο και περισσότερο ως μια σημαντική και δημιουργική περίοδος της ζωής μας, όπου η συσσωρευμένη εμπειρία και γνώση έρχεται να συνυπάρξει αρμονικά με μια πιο ήρεμη και ήπια καθημερινότητα.
Η κ. Αιμιλιανίδου αναφέρθηκε στα μέτρα που εφαρμόζει το Υπουργείο της για τα άτομα της τρίτης ηλικίας και πρόσθεσε ότι σε συνεργασία με την Κοινωνία των Πολιτών στηρίζεται η δημιουργία δομών και δράσεων υποστήριξης, φροντίδας, ενδυνάμωσης και κοινωνικοποίησης των ηλικιωμένων, καθώς επίσης και προγράμματα μέσα από τα οποία οι ηλικιωμένοι μας έχουν την ευκαιρία να ενισχύσουν το αίσθημα της ανεξαρτησίας και της κοινωνικής συμμετοχής. Κατάθεσε και η Υπουργός τη δική της απεριόριστη εκτίμηση προς τους γηραιότερους συμπολίτες μας, τόσο για την ανεκτίμητη προσφορά τους στην κυπριακή κοινωνία, όσο και ως πηγή έμπνευσης για τις νέες γενιές.
Το χαιρετισμό της Υπουργού Εργασίας διάβασε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου κ. Χρίστος Μαληκκίδης και εκ μέρους του Υπουργού Υγείας διάβασε το χαιρετισμό του η Ιατρική Λειτουργός Πρώτης Τάξης Δρ Στάλα Κιούπη. Παρουσίαση της πορείας της λειτουργίας της Βουλής των Γερόντων μέχρι σήμερα έγινε τιμής ένεκεν από το μέλος του Συντονιστικού της Σώματος κ. Τάσο Παπαθωμά.
Μετά τους χαιρετισμούς κατατέθηκαν, συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν οι εκθέσεις των Επιτροπών Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας για τις οποίες δόθηκαν απαντήσεις από εκπροσώπους των Υπουργείων Οικονομικών, Εσωτερικών και Μεταφορών.
Στη διάρκεια της 20ης Συνόδου επιδόθηκε στον Πρόεδρο της Βουλής τιμητική πλακέτα από τον Πρόεδρο του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού και του Συντονιστικού Σώματος της Βουλής ων Γερόντων και ο Πρόεδρος της Βουλής επέδωσε τιμητική πλακέτα σε πρωτεργάτες και πρόσωπα που συνέβαλαν με την παρουσία και την προσφορά τους στο θεσμό της Βουλής των Γερόντων.
Η φετινή 20η Σύνοδος της Βουλής των Γερόντων έδωσε ευκαιρία στα πλαίσια του κεντρικού θέματος για διάλογο ανάμεσα σε άλλα, για την άμεση εφαρμογή του ΓεΣΥ, την αντιμετώπιση των ηλικιωμένων ατόμων, τη μείωση των λιστών αναμονής, την παραχώρηση φαρμάκων, την άμεση μηχανογράφηση των ιατρικών φακέλων, την πλήρη στελέχωση των αγροτικών ιατρικών κέντρων, την καθιέρωση της κοινοτικής νοσηλευτικής ιατρικής φροντίδας, την αναγνώριση της καρδιοπάθειας ως χρόνιας ασθένειας, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα φροντίδας, τους εγκλωβισμένους, την επαναφορά των δικαιωμάτων των συνταξιούχων, τα προβλήματα επιβίωσης, την ασφάλιση οδηγών, την ετήσια ανανέωση της άδειας οδήγησης, την ψυχαγωγία των ηλικιωμένων, το κλείσιμο των υποκαταστημάτων του συνεργατισμού στην ύπαιθρο, τη σύνταξη χηρείας, κ.α.